woensdag 10 februari 2016

Recept 29: Scampi diabolique

Een recept van Dieter

 
2 personen

Benodigdheden: 10 scampi, 1 sjalot, 1/2 teentje look, 1/2 eetlepel currypoeder, 1/4 eetlepel paprikapoeder, 1 snuifje cayennepoeder, 1/2 dl ketchup, 1/2 dl witte wijn, 7 cl room, 1 tomaat, 1/8 bussel verse kervel of bieslook, olijfolie, 1 klontje boter, peper, zout

Bereiding
1. Ontdooi de scampi en verwijder het pantser. Je kan het staartstukje aan de garnaal laten zitten, als je dat decoratief vindt.
2. Maak met een scherp mes een insnijding in de rug van elke scampi en verwijder zorgvuldig het darmkanaaltje. Deze kleine moeite laat zien dat je het product met zorg hebt klaargemaakt. (Voor wie dat niet ziet zitten: er zijn ook vooraf schoongemaakte scampi in de handel verkrijgbaar.)
3. Schenk een scheutje olijfolie in een pannetje (of een kleine stoofpot) en verhit het braadvet op een matig vuur.
4. Pel de sjalotten en snipper ze in fijne stukjes.
5. Stoof de brokjes sjalot in de hete olie en roer tot ze glazig zijn.
6. Pel de look en plet ze tot pulp met het lemmet van je koksmes. (Je kan hiervoor ook een lookpers gebruiken.)
7. Voeg de look toe aan de sjalotten en laat alles nog even kort stoven.
8. Voeg het currypoeder en het (milde) paprikapoeder toe. Roer alles om en laat de kruiden kort meebakken.
9. Tip: Wie op zoek is naar een echte duivelse smaak, kan een beetje cayennepoeder toevoegen. Wees er wel voorzichtig mee, want dit peperkruid bepaalt hoe pikant het eindresultaat wordt. Cayenne is zeer krachtig van smaak, dus let op de gebruikte hoeveelheid.
10. Voeg de ketchup toe en roer zodat alle smaken zich vermengen. Let op dat het mengsel niet verbrandt.
11. Schenk ook de witte wijn erbij en laat de alcohol al roerend verdampen. Zo vermijd je een wrange alcoholsmaak.
12. Giet nu de room in de pan en laat de saus al roerend een beetje inkoken. Zodra ze een romige dikte heeft, is ze klaar. Laat de saus pruttelen op een heel zacht vuurtje.
13. Snij de tomaten in kwartjes en schil ze met een scherp mes, of emondeer de tomaten volgens de regels van de kunst. Hiervoor heb je een pot met kokend water nodig. De zaadlijsten gebruiken we niet, enkel het stevige tomatenvlees hoort thuis in dit gerecht.
14. Snij het vruchtvlees van de tomaten in fijne blokjes (brunoise).
15. Hak de verse kervel fijn en meng het kruid met de blokjes tomaat. Hou deze garnituur apart. (Je kan ook bieslook gebruiken.)
16. Zet een ruime braadpan op een hoog vuur. Voeg meteen een klontje boter toe, samen met een scheutje olijfolie.
17. Kruid intussen de scampi met peper van de molen en een snuifje zout.

Afwerking
1. Bak de scampi kort en krachtig in de hete braadpan. Na een dikke minuut kan je ze al omdraaien. Laat ze dan nog zo’n 30 seconden verder bakken. Niet langer dan dat; het zou zonde zijn om je scampi te garen tot ze zo taai zijn als rubber! (Waar het kopje van de scampo zat, mag het vlees nog heel lichtjes glazig zijn.)
2. Schep de stukjes tomaat met verse kervel in de warme saus. Doe dat net voor het serveren.
3. Presenteer de vers gebakken scampi met een flinke schep van de duivelse saus.

Tip: maak een hoofdschotel door iets meer scampi per persoon te bakken. Je kan ze dan serveren met een portie witte rijst of sneetjes vers brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten